Tuesday 19 November 2013

Villas of Kruunuvuori
Here is a tip for a great day walk in Helsinki: Kruunuvuori is located in eastern Helsinki just next to Laajasalo. From the late 1800's to 1960 area was very popular summer vacation spot and several beautiful villas were built. Now the very same area is abandoned ghost town with only few houses remaining. There is very little left from the past glory but the visit is very interesting and moving look into Helsinki's past.

To get to Kruunuvuori, take bus number 88 from Herttoniemi metro station to Kaitalahti. From the last stop walk street called Päätie all the way to the end, turn right and start walking into the forest behind a yellow gate. You will pass a bond and soon the first villas will start to appear.
---

Nyt tulee huikea retkivinkki: Tein viikonloppuna ystävän ja lasten kanssa retken Helsingin Kruunuvuoreen katsomaan vanhaa hylättyä huvila-aluetta ja kylläpä olikin kiinnostava reissu. Lasten mielestä täyttä kummitusmatkailua !

Itä-Helsingissä, Laajasalon kupeessa sijaitseva metsäinen Kruunuvuori on vanhaa huvila-aluetta, jonka huviloista vanhimmat ovat todennäköisesti jo 1800-luvulta. Alueen varsinainen kukoistuskausi kesti 1920-luvulta 1960-luvulle ja tuolloin huvilat olivat lähinnä eliitin kesäpaikkoja. Rappeutuminen alkoi kun liikemies Aarne J.Aarnio osti alueen vuonna 1955 ja suunnitteli muuttavansa sen tuhansien ihmisten asuinalueeksi. Hanke ei kuitenkaan koskaan toteutunut ja villat alkoivat autioitua. Tällä hetkellä pystyssä on alle kymmenkunta rakennusta, joista suurin osa on täysin vajonnut tai romahtanut. Surullista mutta myös äärimmäisen kiehtovaa. Villoissa on näkyvissä jännittävällä tavalla talojen anatomia ja koko alueella on aavemainen, pysähtynyt tunnelma. Verhot heiluvat rikkimenneissä ikkunoissa ja sisällä taloissa näkyy siellä täällä huonekaluja. Tunnelmaa on vaikea kuvailla mutta se kannattaa ehdottomasti kokea vielä ennen kun Helsinki muuttaa alueen moderniksi asuinalueeksi.

Kruunuvuoreen pääsee Herttoniemen metroasemalta bussilla numero 88. Kävele bussin päätepysäkiltä Päätien loppuun, ja tulet metsän reunaan. Jatka oikealle ja keltaisen puomin takaa polkua ylös mäkeen. Kulje eteenpäin kunnes reitti kiertää metsälammen ja pian ensimmäiset raunioituneet talot alkavat näkyä.


2 comments:

  1. Ooh, miten spookya! Helsingissä on kyllä vaikka mitä nähtävää, kun vähän kaivelee. Jotenkin sitä aina unohtaa, mitä kaikkea voikaan löytyä ja pyörii vain niissä perusjutuissa :)

    http://hannamariahh.blogspot.fi/

    ReplyDelete
  2. This looks amazing, wow the house!

    ReplyDelete